США дадуть Україні зброю більшої дальності, пише Reuters. ATACMS, чи це GLSDB, неясно – новини України, Світ

У новий пакет військової допомоги Україні від Сполучених Штатів уперше будуть включені ракети більшої дальності. Про це з посиланням на двох американських чиновників, ознайомлених із темою, пише агентство Reuters.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Жодних подробиць, що це за ракети, якою буде їх кількість у першому постачанні і коли це озброєння отримають Сили оборони, поки що немає.

Як очікується, про це буде оголошено наприкінці тижня.

Керівництво України багато місяців домагається від офіційного Вашингтона постачання балістичних ракет ATACMS для пусків з комплексів HIMARS/MLRS, здатних високоточно вражати цілі на відстані до 300 км, щоб мати можливість “вибивати” логістичні центри та інші військові об’єкти російських окупантів у їхньому тилу. На кінець січня 2023 року Пентагон та Білий дім відповідали відмовою на такі запити.

Також до нового пакету допомоги США на суму близько $2,2 млрд увійде допоміжне обладнання для систем ПРО/ППО Patriot, високоточні боєприпаси, ПТРК Javelin, інші боєприпаси та зброя, повідомили співрозмовники агентства.

Один із чиновників сказав агентству, що частина пакету на суму $1,725 ​​млрд надійде з фонду, відомого як Ініціатива сприяння безпеці України (USAI), який дозволяє адміністрації президента США отримувати зброю/боєприпаси “з конвеєра” промисловості, а не зі складів армії.

“Кошти USAI підуть на закупівлю нової зброї, бомби малого діаметра наземного базування (GLSDB), дальність дії якої становить близько 150 км. США відхилили запити на ракету ATACMS”, – пише Reuters, проте незрозуміло, чи це стосується майбутнього пакету допомоги.

Велика дальність дії плануючої бомби GLSDB дозволить Україні вразити важливі військові цілі, які раніше були поза досяжністю, зазначається у повідомленні.

Новина доповнюється…

Читайте також: У Білому домі уникли прямої відповіді щодо “ні” Байдена про винищувачів F-16 для України

Євген Пилипенко

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Угорщина межує з РФ, а не з Україною — Світ — tsn.ua
Next post У Львові збудують житло для реабцентру Unbroken з prefab-технології – новини на УНН