Прем’єр Ізраїлю заявив про готовність стати посередником між Україною та РФ, якщо його попросять про це США.

За його словами, Ізраїль зберігає відносини з Росією, тому що вона контролює небо у сусідній Сирії та заплющує очі на ізраїльські удари по цілям ізраїльської армії в Ірані.

Відповідаючи на запитання, чи може уряд Нетаньяху допомогти Україні, наприклад, за допомогою системи протиракетного захисту “Залізний купол”, він сказав, що “звичайно, думає над цим”.

Прем’єр повідомив, що США перекинули “деякий арсенал артилерійських знарядь”, що розміщувався в Ізраїлі, в Україну, і назвав операції єврейської держави проти Ірану частиною аналогічних зусиль.

“США щойно забрали більшу частину ізраїльських боєприпасів і передали їх Україні. Ізраїль також, відверто кажучи, діє способами, які я не перераховуватиму тут, проти виробництва зброї Іраном, яка використовується проти України”, – сказав він.

Також Нетаньяху зазначив, що на початку вторгнення РФ в Україну він отримав пропозицію виступити неофіційним посередником, але не став цього робити, оскільки він тоді був в опозиції. Але зараз прем’єр готовий повернутися до цього питання, якщо про це попросять сторони війни та США.

“Я в політиці досить довго, щоб знати, що має бути правильний час та правильні обставини. Якщо вони виникнуть, я обов’язково розгляну цей варіант”, – сказав він.

контекст:

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, яке розпочалося 24 лютого 2022 року, Ізраїль передає Україні гуманітарну допомогу, а також медичне обладнання та обмундирування для рятувальників, але відмовляється надавати озброєння, у тому числі системи протиповітряної оборони.

Українська влада неодноразово зверталася до Ізраїлю за допомогою, але отримувала відмову. “Мої розмови з керівництвом Ізраїлю нічим не допомогли Україні. Російські розмови з керівництвом Ізраїлю, я певен, повністю впливають на їхні дії”, – сказав президент України Володимир Зеленський у вересні.

Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський сказав, що Ізраїль активно допомагає Україніале не переходячи “червоні лінії”. За його словами, вони пов’язані із ситуацією на Близькому Сході, яка будь-якої миті може скотитися у передвоєнну чи військову.

У січні 2023 року посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук заявив, що Ізраїль залишається єдиною демократичною країною, яка з початку літа жодного разу не висловила співчуття з приводу обстрілу української громадянської інфраструктури та масової загибелі українських громадян.

27 січня ізраїльський посол у Німеччині Рон Просор заявив в інтерв’ю виданням Funke Mediengruppe, що Ізраїль підтримує Україну у боротьбі проти російської агресії набагато більше, ніж відомо громадськості.

Previous post Макєєв: Будапештський меморандум для всіх країн світу дав поганий сигнал про ядерну зброю – новини України, Політика
Next post педіатриня розповіла, що не варто купувати дитині — Здоров’я — tsn.ua