Конфісковані у підсанкційного росіянина Малофєєва $5,4 млн передадуть Україні – генпрокурор США

Заява прозвучала на зустрічі Гарланда з генеральним прокурором України Андрієм Костіним у Міністерстві юстиції США у Вашингтоні.

“Сьогодні я оголошую про те, що я санкціонував першу в історії передачу конфіскованих російських активів для використання в Україні. Ці конфісковані активи з’явилися після того, як у квітні минулого року я оголосив про висунення звинувачення російському олігарху Костянтину Малофєєву за звинуваченням у ухиленні від санкцій , – сказав Генпрокурор США.

3 лютого стало відомо, що Федеральний суд Манхеттена (США) виніс рішення, згідно з яким американська прокуратура може конфіскувати $5,4 млн, які належать Малофєєву. Reuters зазначав, що рішення це перша постанова про конфіскацію російських активів з того часу, як у 2022 році міністерство юстиції США організувало групу, яка займається питаннями конфіскації фінансів осіб, наближених до президента РФ Володимира Путіна.

контекст:

Малофєєв – російський підприємець, власник акцій “Ростелекому”. За даними “Нової газети”, він причетний до розробки сценарію захоплення Криму та Донбасу. У 2014 році РБК писало, що фонд Малофєєва є одним із спонсорів “ДНР”, тільки за літо 2014 року Малофєєв відправив на підконтрольну бойовикам територію Донецької області 576 тонн вантажу. У тому ж році в Україні розпочали кримінальне провадження щодо Малофєєва.

24 жовтня 2016 року український хакерський гурт “Кіберхунта” заявив, що зламав електронну поштову скриньку тодішнього помічника президента РФ Владислава Суркова і отримав повний доступ до листування неофіційного куратора “українського питання” в Кремлі. Згідно з листами, Малофєєв надсилав Суркову на затвердження список кандидатів в “уряд ДНР”.

6 квітня 2022 року міністерство юстиції США висунуло проти Малофєєва звинувачення у порушенні санкцій, введених проти Росії. За даними слідства, він найняв американця Джека Хеніка, який працював у його проектах у Росії та Греції, щоб перевести близько 10 млн. доларів у грецький банк. При цьому, згідно з санкціями, його активи в США мають бути заморожені.

20 квітня 2022 року США ввели черговий пакет антиросійських санкцій, включивши до нього компанії Малофєєва та його сина Кирила, які, як вважає Мінфін США, допомагають Росії уникати санкцій та поширюють пропаганду. Серед них – “Міжнародне агентство суверенного розвитку”, фінансова компанія MarGlo, що надає фінансові послуги для або від імені російських компаній, телекомпанія “Царгород”, що підтримує прокремлівську політику, “Аналітичний центр Катехо”, який поширює пропаганду на країни Заходу, компанії “Владекс” холдинг”, “Владекс” та “Рус діджитал”, які займаються обміном криптовалюти.

В Україні Малофєєва оголошено в розшук. Відносно нього відкрито також кримінальне провадження за ч. 5 ст. 260 (створення не передбачених законом воєнізованих чи збройних формувань) Кримінального кодексу.

Previous post Турецькі компанії продали Росії американську електроніку, яка потрібна армії – WSJ
Next post Обшуки СБУ та гучні скандали в Україні за тиждень 27 січня-3 лютого 2023