“Не претензія, а констатація факту”. Сирський розповів, на яких напрямках фронту не вдалося досягти задуманого через затримку допомоги Заходу

“Ми дуже вдячні нашим західним союзникам, країнам НАТО, Євросоюзу та іншим партнерам за підтримку. Без такої підтримки, без постачання зброї, боєприпасів, засобів ППО, важкої техніки нам було б набагато важче воювати з підступним та потужним ворогом. Ми були б ще більшими. вдячні, якби ця допомога надходила швидше та у достатній кількості”, – сказав він.

Головнокомандувач ЗСУ зазначив, зокрема, що українська армія не змогла звільнити більше територій на харківському напрямі восени 2022 року.

“Слід визнати: ми не змогли досягти більшого успіху під час харківського наступу, тому що нам не вистачило ресурсів. Відсутність ресурсів та необхідної кількості боєприпасів дозволила росіянам глибоко закопатись у землю на півдні України, у Запорізькій області, та штурм цих позицій, без ефективної підтримки з повітря, коштував нам людських втрат та втрат техніки”, – наголосив Сирський.

За його словами, рівень допомоги Заходу вплинув і на захист Авдіївки на Донеччині.

“Ми б, безперечно, зберегли ці позиції за наявності достатньої кількості насамперед засобів ППО та артилерійських снарядів. Це не претензія, а констатація факту. Я вірю, що наші союзники вже усвідомили, з ким мають справу в Росії, і дуже хотіли б бачити наш успіх у боротьбі з ворогом. Нам не вистачає зброї, решту ми можемо зробити самі”, – заявив Сирський.

Він подякував партнерам України “за кожен снаряд, за кожну тонну пального”.

“Але для ефективного планування операцій нам потрібна передбачуваність таких поставок. Тепер сили оборони виконують завдання на всій величезній лінії фронту, фактично через брак озброєння та боєприпасів. У цих умовах перехід до стратегічної оборони є логічним рішенням. Але так само логічним є і зворотне : якщо Захід, як заявляє, поставить Україні все, чого потребують її Збройні сили, це дозволить відкинути ворога, скільки людей не мобілізувала б Росія, і нарешті завершити цю війну військовою перемогою над противником”, – вважає Сирський.

Контекст

Після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ у лютому 2022 року військову допомогу Україні надають десятки країн світу, найбільшою за обсягом вона була від Сполучених Штатів.

20 жовтня 2023 року президент США Джо Байден подав запит до Конгресу на додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд. Воно, зокрема, передбачало допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд), а також надання коштів на безпеку південного кордону США Проте станом на березень 2024 року розгляд документу блокують представники Республіканської партії, які наполягають на посиленні заходів контролю над міграцією на кордоні США з Мексикою.

Previous post Збірна Росії з футболу може зіграти з будівельниками, заявив Ганін — реакція мережі
Next post ЗМІ назвали дату візиту Ердогана до США