Час змінювати підхід до закупівель. Держава не повинна витрачати час та гроші на експертизу цін після укладання угод та публічного скандалу

Засідання було присвячене закупівлі продуктів для військових. Радина зазначила, що, за словами міністра, наразі харчування військових організовано за контрактами минулого року. Вона пообіцяла, що депутати перевірять документи та ціни.

Опублікований журналістами резонансний документ, за словами Радіної, відповідає додатку до одного з нових контрактів Міноборони, які ще не набули чинності. У міністерстві визнали, що у цьому та інших контрактах виявлено помилки та для їх виправлення проходять перевірки та експертиза цін.

Чи означає це, що питання вичерпане? Ні. Намір Міноборони виправити контракти до того, як за ними сплачені кошти, позитивний. Ми перевіримо результати. Однак цього замало. Час змінювати підхід до закупівель. Держава не повинна витрачати час та гроші на експертизу цін після укладання угод (і після публічного скандалу чи справді виявлення помилки). І закупівлю товарів можна і необхідно побудувати так, щоб ціни все ж таки наближалися до ринкових, а не росли за рахунок додаткових послуг і ще невідомо чого», – написала голова комітету.

Вона наголосила, що перший крок депутати вже зробили – зареєстрували законопроект №8381 “про повернення певної прозорості до оборонних закупівель”.

Законопроект пропонує зобов’язати Міноборони та інших оборонних замовників публікувати в системі Prozorro інформацію про вартість одиниці закуплених за бюджетні кошти товарів, вартість робіт чи послуг (крім зброї та таємних закупівель).

“Зробити це потрібно не після перемоги, а через 10 днів після укладання контракту. Для харчування, яке купує Міноборони як послугу, потрібно буде оприлюднити вартість одиниці кожного із продуктів, що входять до каталогу закупівлі”, – наголосила Радина.

Наступним кроком, за її словами, має стати реформа системи закупівлі речового забезпечення для армії.



контекст:

21 січня видання DT.UA повідомило, що відповідно до угоди Міноборони від 23 грудня 2022 року міністерство закуповує продукти для українських військовослужбовців у два-три рази дорожче, ніж вони коштують у київських супермаркетах.

ТОВ “Актив компані”, про контракт з яким йшлося у статті, вважає, що порівняння цін на окрему одиницю товару в супермаркеті з вартістю у контракті неправильне та маніпулятивне і що розголошення деталей контрактів ставить під загрозу безпечну роботу для постачання армії.

Міністерство оборони заявило, що інформація про закупівлю поширюється “з ознаками умисних маніпуляцій” і вводить в оману.

23 січня у Національному антикорупційному бюро повідомили, що детективам відома інформація, оприлюднена у ЗМІ, та розслідування за цими фактами розпочали ще до публікації ZN.UA.

Також 23 січня відбулися засідання комітетів Верховної Ради з питань нацбезпеки та антикорупційної політики, на яких заслухали Резнікова та представників правоохоронних органів. Як повідомив нардеп від “Батьківщини” Вадим Івченко, правоохоронцям доручили провести розслідування справи, а депутати домовилися зареєструвати законопроект про повернення прозорості у процес закупівлі харчування для армії.

На тлі скандалу було звільнено заступника міністра оборони В’ячеслава Шаповалова, який відповідав за тилове забезпечення Збройних сил України, та директора департаменту закупівель Міноборони Богдана Хмельницького.

Previous post Єрмак про скандальне призначення Ілащук: Давайте робити висновки за результатами роботи – новини України, Політика
Next post Міністр оборони заявив, що протягом 4-5 місяців запровадять систему меню у харчуванні військових. Обіцяє навіть халяльне меню – новини на УНН