Фінляндія підтримує використання заморожених російських активів на відновлення України – прем’єр

Про це 10 березня у Києві на спільній прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським заявила прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін. Відеозапис заходу опубліковано у Facebook Офісу президента.

“Ми за те, щоб Росія платила повну ціну за агресію, за руйнування і ті втрати, які зазнала Україна внаслідок навали. Ми за те, щоб можна було заморожувати та вилучати російські активи, їх можна було б пускати на відновлення та відродження України” – сказала Марін.

За її словами, Фінляндія зі своєї історії знає, як ніхто, що Україну “необхідно підтримувати стільки, скільки потрібно”.

“Ми хочемо, щоб Україна здобула мир на своїх умовах”, – зазначила прем’єр.



Марін прибула з візитом до України 10 березня. Разом із Зеленським прем’єр Фінляндії взяла участь у прощанні з Героєм України Дмитром Коцюбайлом (Да Вінчі).

Це не перший візит Маріна до України з початку повномасштабної війни. Наприкінці травня 2022 року вона відвідала деокуповані Ірпінь та Бучу та зустрілася із Зеленським.

Він розповів на прес-конференції 10 березня, що у розмові з Маріном детально обговорив питання післявоєнного відновлення України.

“Для нас сьогодні важливим є не тільки відновлення цілих галузей, а й допомога нашим людям. Ми говоримо про школи, університети, будинки для українців. І я вдячний, що пані прем’єр-міністр погодилася відвідати одну зі шкіл після нашої зустрічі в місті Ірпені”, – наголосив Зеленський.

контекст:

Внаслідок війни, яку 24 лютого 2022 року розпочала Росія, Україна зазнала збитків на суму понад $700 млрд, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль 3 січня 2023 року. Він заявив, що відновлювати Україну влада має намір насамперед за рахунок заарештованих активів РФ.

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну США із союзниками заблокували російські активи на $58 млрд, зазначено 9 березня на сайті Мінфіну Сполучених Штатів.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що мета ЄС – не лише заморозити, а й вилучити активи Росії для відновлення України, проте для цього ще багато чого потрібно зробити.

Previous post Вони знайшли себе в чужому місті: історія переселенців з Харкова, які стали волонтерами у Дніпрі
Next post Франція на вихідних готується до протестів проти пенсійної реформи – новини на УНН