На Дніпропетровщині вперше пересадили нирку від живого донора

Унікальна операція на Дніпропетровщині. У Дніпровському регіональному медцентрі родинного здоров’я вперше пересадили нирку від живого донора. Операцію проводили близько 30 фахівців. Більше про успішний порятунок – розкаже Олена Мендалюк.

Від моменту трансплантації минуло лише три дні, а їхні зустрічі – ось так, в одній реанімаційній палаті, можна порахувати на пальцях однієї руки. Ольга, аби повернути доньку до повноцінно життя, віддалі їй свою нирку.

Ольга – донор нирки:

Коли вивели з наркозу, спитала, як Катя. А вийшло так, что она быстрее меня с наркоза вышла. Вона вже була без наркозу, а ще під наркозом.

Новина про страшну хворобу – хронічна непрацездатність нирки – приголомшила родину наприкінці минулого року. 15-річна дівчинка потрапила до лікарні Кривого Рогу із підозрою на короновірус. Та вже у Дніпрі лікарі поставили остаточний діагноз і призначили дитині діаліз.

Ольга – донор нирки:

Перші рази вона, звичайно, довго у нас лежала під діалізом. Потім менше, могла годин 10-8 лежати. Тяжко лежати на спині, і весь цей кровообіг, потік іде по ній. Бувало, звичайно, добре виходила з діалізу, а бувало – тяжко. Лікарі взагалі золоті.

Спочатку і в лікарів, і у родини була надія – робота нирок відновиться, але повторні аналізи давали один і той сАмий результат.

Ольга – донор нирки:

Є варіанти, що на діалізі все життя перебуватиме, але якщо пересадка нирки, то це повноцінне життя, воно ні до чого не прив’язане. То в нас із чоловіком не було жодних сумнівів. Що я, що чоловік – одразу ж сказали, що згодні.

Фахівці одразу почали готувати дівчинку до пересадки нирки. На це, кажуть медики, пішло кілька тижнів.

Сергій Єгоров, завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії:

Нам потрібно було контролювати аналізи, дуже велика проблема таких пацієнтів – їхня хронічна анемія і нестача еритроцитів у крові. Вона отримувала велику кількість препаратів для того, щоб ми просто могли зайти на оперативне втручання.

Трансплантація проходила під контролем спеціалістів з “Охматдиту”. Було задіяно одразу дві операційні, працювало кілька команд до 30 спеціалістів. Трансплантація тривала безперервно більше семи годин.

Олександр Гладкий, медичний директор з хірургії та трансплантології:

Це повинно було працювати, як годинниковий механізм. Деякі періоди цієї операції, у нас відлік йшов на хвилини. Ми повинні були бути впевнені, що нирка вона життєздатна, що ми її не перетримали, що ми її вчасно посадили, витримали.

Дніпровський регіональний медцентр родинного здоров’я вже є має досвід трансплантації кісткового мозку, нирку ж пересаджували вперше.

Олексій Власов, директор Дніпропетровського регіонального медичного центру родинного здоровя:

Ми вже готові для того, щоб робити наступну трансплантацію. Все для цього у нас є. І пацієнти, на жаль, в нашому регіоні теж є.

На першу пацієнтку з трансплантації нирок чекає корегувальна терапія та відновлення. Але дівчинка вже рахує дні, коли зможе повернутися додому у Кривий Ріг.

Ольга – донор нирки:

Вона ще, правда, до операції сказала, що 16 апреля додому поїдемо. Я сказала вже все, мені Сергій Валерійович сказав, 2-3 недели. 16 будемо уезжать. Вона вже готова. Хоче закінчувати школу. Хоче вчитися далі.

Катя навчається в 9 класі. Її мама радіє і сподівається, що попереду у доньки яскраве і повноцінне життя.

Previous post вчені пояснили цю задачу — Різне
Next post Максакова розповіла Бацман про головного коханця Путіна та таємниці ФСБ відео