У Івано-Франківську відбувся “День здоров’я”

Виміряти рівень цукру в крові, зробити кардіограму, щепитися від ковіду, правця або дифтерії. В Івано-Франківську влаштовують “дні здоров’я”, коли одночасно можна проконсультуватися з багатьма фахівцями – і для цього навіть не потрібно було йти в поліклініку. Всі приймають на вулиці. Докладніше розповість Жанна Дутчак.

Середмістя Івано-Франківська перетворилося на поліклініку просто неба. Пацієнтів приймають більше десятка різнопрофільних спеціалістів – серед яких офтальмологи, фтизіатри, гастроентерологи, кардіологи, та навіть психологи. За цим столом вимірюють тиск та визначають рівень цукру в крові. Охочих перевіритися зібралася ціла черга.

Марія Олексіївна, жителька Івано-Франківська:

Я тут рядом живу, то мені легше сюди прийти, ніж  йти в лікарню, записатися, номерок взяти, знаєте, скільки то часу пройде.

Ажіотаж і за столом, де проводять експрес-тест на ВІЛ і гепатит С. Пенсіонерка Софія каже: перевіряється задля профілактики. Робить це вперше.

Просто хочу знати, я нічого не відчуваю за собою, але мало що може бути. І печінка не раз турбує. Здати, то нічого не зашкодить.

Михайло Будзак, соціальний працівник:

Деякі люди не знають, куди піти і до кого звернутися. А так бачать, що ми тут, підходять і тестуються.

Наталія Римчук, координаторка проєкту виїзних акцій “День здоров’я”:

Піти в поліклініку можна, але, як правило, приходять люди 70-50-60, яким, можливо, важко в електронній системі зареєструватися, чи вони не мають доступу до інтернету. А тут вони просто гуляють чи проходять поруч і можуть звернутися.

Такі акції на Прикарпатті відбуваються систематично, каже координаторка Наталія Римчук. Започаткували їх ще під час пандемії для збільшення вакцинації населення. Тоді ж від людей почали надходити запити на розширення медичних послуг.

Наталія Римчук, координаторка проєкту виїзних акцій “День здоров’я”:

Ми почали додавати консультації спеціалістів вузьких – кардіолога, невропатолога, дерматолога, сімейні лікарі з нами працюють. Тому далі почали розширяти: додали обстеження на холестерин, на глюкозу, вимірювання артеріального тиску, пульсоксиметрію.

– Тисне вас за грудиною? – Ні. – Кардіограма у вас в межах норми як на ваш вік.

Перелік послуг розрісся до кількох десятків. І тепер на акції виїжджає справжній медичний десант.

Наталія Римчук, координаторка проєкту виїзних акцій “День здоров’я”:

Зараз на часі ментальне здоров’я, психологічні травми люди отримують на фоні повномасштабного вторгнення, тому з нами працюють психологи. Проводимо анкетування на депресію.

У черзі до психолога чекає Оксана. Каже: кілька тижнів тому вже відвідувала таку акцію, і пройшла майже всіх спеціалістів. Але до психолога потрапити завадила тривога.

Оксана, жителька Івано-Франківська:

У мене є деякі питання, це дуже важливо поспілкуватися. Психологи, бажано до них частіше ходити. Відколи почалася війна, в кожної людини тривожний стан і дуже важкий час, наскільки важкий, що не можна справлятися.

Всі консультації й дослідження – безкоштовні. Організатори кажуть, це не лікування, а лише діагностика.

Віталій Фіглевський, заступник генерального директора Івано-Франківського обласного центру контролю і профілактики хвороб:

На таких акціях щоразу користуються послугами 500-600 осіб. І десь в третини ми виявляємо проблеми. І відповідно, тут же сімейний лікар пише скерування до медичного закладу, і люди можуть вже глибше обстежуватися, і отримати лікування.

Цьогоріч медики планують провести до пів сотні таких акцій в різних куточках Прикарпаття. Особливий акцент зроблять на віддалених селах.

Previous post Повторний медогляд обмежено придатних – коли потрібно проходити ВЛК — Укрaїнa
Next post Зеленський: кожен тиждень дає нові контракти щодо спільних виробництв зброї