Героїзм медиків на фронті: як вони рятують життя бійців

І ще на фронті велику роль відіграє людський фактор, а саме героїзм наших військових та медиків, які рятують життя солдат щодня і щоночі.

Перше, куди доправляють поранених бійців з поля бою, стабілізаційний пункт на лінії фронту. Там медики надають першу медичну допомогу, і якщо стан пацієнта дозволяє, його транспортують у шпиталь. З медиками, чия робота не поступається героїзму вояків, спілкувалися наші колеги.

Це один із замаскованих фронтових стабілізаційних пунктів. Сюди везуть поранених, тут надають першу медичну допомогу – і далі відправляють у тилові шпиталі.

Медики працюють позмінно. Але якщо поранених багато – виходять позапланово, каже Віктор. Він мобілізований лікар швидкої.

Віктор, медик ЗСУ:

Є нетипові поранення, черепно-мозкова травма, те, з чим я не зустрічався у цивільному житті. Це для мене нетипова травма. Різні ситуації бувають, і кульові поранення, і осколкові поранення. Осколкові – це знову таки може бути й прихід якогось снаряда або FPV.

Разом з Віктором у стабпункті чергує його напарник Олександр. Коли почалася повномасштабна війна, він ще проходив інтернатуру. Далі вже лікарську практику освоював у військовому шпиталі. І деякі випадки, каже, запам’ятаються на все життя.

Олександр, медик ЗСУ:

Бійцю куля вибила зуби, залетіла до твердого неба і стала між двома сонними артеріями. Нічого при цьому не задівши життєважливого. Був такий випадок. У людини був другий день народження. А нетипово для мене, те що я стикнувся тут, це вже застосування газів та хімічної зброї. Коли хлопці заходять, від них ще навіть тим хлором пахне, і в самого дере в горлі. І очі виїдає, і вони задихаються. Це було для мене нетипово.

А це Ігор – він досвідчений анестезіолог. Каже, звикнути звісно можна до всього. Але, коли бачиш поранених молодих хлопців, в яких все життя попереду – серце не витримує.

Ігор, медик ЗСУ:

Це дійсно дуже важко, але треба робити, треба ставити на ноги, треба, щоб вони залишилися живими.

І поки ми розмовляли – до пункту привезли пораненого бійця. Військовий наступив на ворожу міну. Задача медиків – зберегти чоловіку ногу.

Володимир, військовослужбовець ЗСУ:

Поїхали витягувати побратимів. Застрягли в “хамері”. Думаю, вийду з машини з грязі, там машина їхала. Коли вийшов, то підірвався, повезло, що друга машина їхала.

Після того, як стан Володимира стабілізують, його повезуть в госпіталь. І вже в умовах стаціонару боєць – отримає комплексне лікування та реабілітацію.

Previous post 26 годин на добу хочуть зробити в Норвегії – навіщо це потрібно
Next post Ситуація на фронті 14 квітня – новини на LB.ua