Вплив стресу на шлунок та кишечник та як собі допомогти – розповідає гастроентеролог – новини на УНН

КИЇВ. 16 січня. УНН. Стрес може спричинити появу будь-якого захворювання шлунково-кишкового тракту, у тому числі й аутоімунного. А тривалий стрес, такий як, наприклад, війна, спричиняє появу функціональних захворювань та загострення вже існуючих проблем, які раніше були лише на початкових стадіях. Про це у коментарі УНН розповіла лікар-гастроентеролог Євгенія Бєлінська.

Цитата

«Стрес впливає. Тому що виділяються гормони стресу, адреналін, норадреналін, кортизол, за рахунок чого зменшується кількість факторів захисту. Тобто слизовий бар’єр шлунка стає більш проникним для дії соляної кислоти. Також, на тлі стресу може перистальтика або збільшуватись, коли розвивається діарейний синдром, або навпаки, у верхніх відділах сповільнюватись, і тоді виникає відчуття нудоти та тяжкості, їжа ніби стоїть. Взагалі, стрес може спровокувати будь-які хвороби шлунково-кишкового тракту, за винятком гострого панкреатиту та гострого холециститу. Навіть для аутоімунних захворювань кишечника – хвороба крона, виразковий коліт – дуже часто тригером є або захворювання, наприклад, важка ГРВІ чи пневмонія, або дуже сильний стрес. Але захворювання ще й знижує імунітет, і це також стрес для нашого організму. Тоді може виникнути і виразка, і ерозивні поразки», – розповіла Бєлінська.

Подробиці

Допомогти собі у разі розладу шлунково-кишкового тракту можна, дотримуючись щадного режиму харчування: не вживати грубу, смажену, жирну та гостру їжу, каву та чай замінити на звичайну воду, харчуватися 3-4 рази на день, але щоб проміжки між їдою не були більше 6 годин. Також треба звертати увагу на температурний режим їжі, вона не повинна бути надто холодною чи гарячою. Як зазначає лікар, їжу краще вживати або теплу, або кімнатну температуру.

І своїм пацієнтам я індивідуально промовляю, чим вони можуть собі допомогти, враховуючи вже конкретну ситуацію. Тому що є люди, які дуже чутливі до стресу. Наприклад, накричали на роботі – болить у шлунку. З ними ми обговорюємо, що можна випити, щоб відразу вгамувати загострення. Приймати ліки самостійно я не радила б», – зазначила гастроентеролог.

Війна – це умови, коли українці перебувають у хронічному стресі. Лікар каже, що зараз у пацієнтів загострилися проблеми, які до цього ніяк не давалися взнаки. Також спостерігається почастішання випадків функціональних захворювань, основною причиною яких є стрес.

«Тобто у людини болить, але якоїсь патології ми не знаходимо. Це вісцеральна гіперчутливість – порушення нервової системи. Також те, що я особисто спостерігаю у своїй практиці, – частіше почала зустрічатися виразкова хвороба шлунка та виразковий коліт – це аутоімунне захворювання кишечника. Саме з війною пацієнти відчули симптоми, але причиною стовідсотково є не тільки стрес, він став додатковим тригером. Там і раніше було щось, але не було часу звернути на це увагу, чи симптоми були легкі», – каже лікар.

Нагадаємо,

Офтальмолог розповів, як вимкнення світла впливає на зір.

Previous post 1% надбагатих володіють 63% світового багатства або $26 трлн – новини України, Економіка
Next post Російська православна церква не визнає ні незалежності України, ні незалежності УПЦ – новини України, Суспільство