Підсумки 27.03: Бомби на Харків і удар по півдню

Росіяни вперше вдарили по Харкову керованим боєприпасом великого калібру; РФ вдарила по місту Миколаїв ймовірно балістичною ракетою Іскандер-М. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Російські війська вдарили по Харкову

Російські військові завдали двох ударів по Шевченківському району Харкова по багатоквартирним будинкам.

Як повідомив начальник Слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов, РФ вдарила по Харкову авіабомбами вперше з 2022 року. Це – УМПБ Д-30 СН, що виготовлений на базі ФАБ-250. Перше влучання прийшлося по загальноосвітній школі, друге по  житловим будинкам.

Президент заявив, що бомбовий удар по Харкову свідчить про те, що російський терор проти міста набуває особливої підлості. Він додав, що відомо про 19 постраждалих і серед них є діти – дівчинка 2022 року народження, хлопчик 2023 року народження.

Російські агресори нанесли ракетний удар по Миколаєву

Близько 14-ої години Повітряні сили попередили про загрозу застосування ракетного  удару зі сходу. Під час тривоги у Миколаєві пролунали вибухи.

Внаслідок російського обстрілу Миколаєва поранено щонайменше вісьмох людей. Є незначні пошкодження в 4 житлових будинках. Це переважно вибиті вікна в квартирах.

У Варшаві почала працювати коаліція бронетехніки на підтримку України

Відкриття коаліції бронетехніки на підтримку України за ініціативи Польщі та Німеччини, відбулось у Варшаві. В ініціативі також беруть участь Велика Британія, Швеція та Італія. Метою коаліції бронетехніки є посилення броньованого щита Сил оборони України, підвищення обороноздатності українського війська у боротьбі з російським агресором, забезпечення ефективного функціонування, технічне обслуговування, ремонт зразків техніки та озброєння.

Президент зустрівся з військовими Сумщини

Президент Володимир Зеленський прибув з робочим візитом у Сумську область, де зустрівся з військовими та оглянув будівництво укріплень. Глава держави заслухав доповіді командувача оперативно-тактичного угруповання Сіверськ. Було обговорено актуальні потреби у зброї та техніці.

Стало відомо, коли Міжнародний Реєстр збитків унаслідок агресії РФ почне приймати перші заяви

Вже 2 квітня 2024 року RD4U (Реєстр збитків від російської агресії) офіційно відкриває процес подання заяв щодо відшкодування завданої шкоди, збитків або травм, спричинених російською агресією проти України. Початковий запуск буде зосереджений на одній критичній категорії, а саме на пошкодженні або знищенні житлового майна. Руйнування будинків під час війни має величезний вплив на життя людей. Очікується, що в цій категорії буде подано від 300 тисяч до 600 тисяч заяв.

Екологи оцінили збитки від атаки на ДніпроГЕС

Збитки довкіллю від атаки російських військ на Дніпровську ГЕС у Запоріжжі оцінюють орієнтовно в 140 млн грн, але обстеження триває, і надалі ця цифра зросте. Збитки довкіллю – це не лише руйнування, забруднення води, а також вибухи, горіння, що має великий вплив на екосистему.

В Мінфіні заявили про скорочення боргу України

За підсумками лютого державний та гарантований державою борг України становив 5 трлн 490,10 млрд гривень або 143,69 млрд доларів. За минулий місяць сума боргу збільшилась у гривневому еквіваленті на 2,03 млрд гривень, але скоротилася на 1,21 млрд доларів у доларовому еквіваленті.

Укрпошта презентував поштовий випуск “Міста Героїв. Охтирка”, присвячений оборонцям міста

Марка присвячена оборонцям Охтирки від росіян, які хотіли захопити місто. Вона випущена накладом понад мільйон примірників. Номінал – 15 гривень.

В Берліні зведуть нове житло для біженців

У кількох районах Берліна планують збудувати 16 центрів для біженців на понад 6000 місць, а також найближчим часом додадуть 1000 місць у колишньому аеропорту Тегель. Це будуть 1-3 поверхові будівлі, які використовуватимуть як гуртожитки й окремі квартири.

Вперше в історії корови заразилися смертоносним вірусом

Пташиний грип (H5N1) став смертельною загрозою для корів у США. Усе почалося три тижні тому, коли корови захворіли на застуду. Працівники ферми помітили, що тварини давали менше молока, їхній апетит знизився, а самі вони виглядали млявими. Мазки з горла і носа тварин підтвердили, що корови на фермах заражені штамом H5N1 високо патогенного грипу.

Люди за рік викинули понад 1 млрд т. їжі

У 2022 році домогосподарства витрачали даремно понад 1 млрд порцій їжі на день, тоді як 783 млн людей страждали від голоду, а третина населення світу зіткнулася з відсутністю продовольчої безпеки. У 2022 році у світі виробили 1,05 млрд т харчових відходів, що становить 132 кг на душу населення або майже п’яту частину всього продовольства, доступного споживачам.

Новини від 1Новини в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

Previous post ​​Удар по Криму в ніч на 24 березня. Це було вогненно
Next post Держдеп: Макрон – союзник США, але ми не відправлятимемо війська в Україну | новини України