Ми вдвічі ближче до розблокування кордону: Сольський розповів про переговори з польскими аграріями (відео)

Україна стала вдвічі ближчою до розблокування кордону з Польщею після переговорів з польскими урядовцями, фермерами та представниками бізнес-асоціацій.

Про це в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

“У певній мірі зустріч була непідготовлена, ми її давно просили, і її давно треба було провести. Це була відверта складна непроста розмова. Коли ми обговорювали цю зустріч з польським міністром, ми дуже просили, щоб були основні критики відносин ліберальних між Україною та ЄС з Польщею по торгівлі, організатори протестів…

Очевидно розмова була непроста… Розмова тривала п’ять годин, і були певні результати. Було погоджено, що ми за формою родимо далі, також були погоджені певні речі за змістом…

По-перше, нам треба було визначити з поляками, де справді є проблема, а де міфи… Тому ми визначили, що ми будемо обговорювати, і де є дійсно проблема, а де немає.

Ми домовились, що по цукру проблема тільки на найближчі два місяці… Ми визначились, що по малині і соках буде розмова відповідних асоціацій 5 квітня.

Ми зрозуміли, коли виступили асоціації по меду, що в принципі питань немає. І прямо вчора були зафіксовані домовленості між ними, в яких об’ємах вони будуть торгувати. Також були зняті питання польською стороною по курятині і по яйцях.

Найбільш складною була розмова, пов’язана з українським зерном, яке іде через Польщу. У Польщу воно зараз не йде, бо діє польська заборона. Ми запропонували Польщі ліцензування, яке діє тільки за погодженням з польською стороною. Вони по суті з таким підходом згідні, але чітко не сказали, хто може на нього перейти…

Найскладнішим було питання про транзит, бо ми вважаємо, що право на транзит не можна змінювати, транзит має бути вільний. І тут є багато міфів. Польські фермери вважають, що український транзит витісняє їх з певних ринків і впливає на ціну.

Це не так. Транзит через Польщу невеликий, половина його іде через Гданськ взагалі на інші континенти…

Ми вчора були близькі до того, що частина польських фермерів сама запропонувала зробити спільну заяву нашим асоціаціям, але інша частина була проти. Цю розмову перенесли. Широка розмова буде через місяць, а в вузькому форматі – наступного тижня.

Частина голів польських асоціацій, які були найбільш радикально налаштовані, сьогодні уже перейшли на телефонні розмови, і ми їх очікуємо в Україні після католицького Великодня”, – розповів міністр.

Previous post Ворожа пропаганда: кого росіяни звинувачують в теракті у “Крокус Сіті Хол”
Next post уряд має знайти «фінансову основу» для роботи Служби зовнішньої розвідки