Підбірка ігор з поганими російськими в Steam – хто туди потрапив і чому новини України

Хорошим інструментом для навігації серед нескінченного каталогу онлайн магазину Steam є куратори. Це окремі персони або групи, які створюють добірки ігор на основі певного жанру, теми чи просто своїх переваг. Минулого тижня у Steam з'явився куратор, який маркує ігри, нібито образливі для росіян.

Ліга.Тех розібралася, що це за ігри, як серед них виявилися проекти типу STALKER або Mortal Kombat 1 і чому їхня поява на забороненій для росіян платформі вкрай іронічна сама по собі.

У Steam створили добірку ігор з "поганими" росіянами.  Хто туди потрапив і чому це іронічно
Джерело: Valve

На зло здоровому глузду

Куратор “Будь пильний – русофобія!” був створений 19 березня і за неповний тиждень зібрав майже 10 000 передплатників, сформувавши добірку з 33 нібито антиросійських відеоігор. Опис показує, що група була створена для ознайомлення з проектами, розробники яких готові образити цілий народ, зацікавлені в грошах та репутації, а не справедливості та людях.

Творці групи окремо наголошують, що вони проти лицемірства, культивування ненависті, а також утисків людей за різними ознаками. Їхній задум очевидний: є образливі для росіян відеоігри і потрібно не допустити, щоб російські геймери купували їх.

Нюанс у тому, що подібна група позбавлена ​​будь-якого сенсу. Після початку повномасштабного вторгнення Valve, якій належить Steam, призупинила роботу свого маркетплейсу на території РФ та Білорусі, але з деякими застереженнями. Користувачі з цих країн досі можуть входити у свої облікові записи, а також встановлювати та грати в раніше придбані відеоігри. Однак можливість поповнювати гаманець Steam або робити покупки з карток банків РФ була заблокована. Те саме стосується й реєстрації нових акаунтів. Окремі відеоігри перестали продаватися та функціонувати, але це було переважно рішення їхніх авторів, а не самого онлайн-магазину.

Як у РФ намагалися створити свій Steam

На тлі цих новин окремі політики чи пов'язані з ІТ-індустрією бізнесмени з РФ оголосили про намір зробити свій маркетплейс, де розміщуватимуть свої відеоігри та авторства “дружніх країн”.

Єдина проблема полягає в тому, що Іран, КНДР та Венесуела не можуть похвалитися сильними індустріями інтерактивних розваг.

Китай же здебільшого випускає мобільні або онлайн-відеоігри, причому з сильним акцентом на мікроплатежах. Плюс, індустрія останнього теж переживає не найкращі часи через цензори: чиновники схвалюють новинки дуже повільно. Так, у січні цього року “зелене світло” отримали 115 тайтлів – рекорд для КНР, проте таку ж кількість поповнює каталог Steam кожні три дні.

Так що розмови про “своїй Steam”, як це було і з іншими аналогами західних сервісів, девайсів або заходів, поступово замовкли. Натомість з'явився помітний прошарок різноманітних “сірих” майданчиків, які за певний відсоток допомагають російським геймерам обходити обмеження Valve, експлуатуючи різноманітні прогалини у політиці маркетплейсу.

Наприклад, для геймерів із РФ досі працює функція отримання подарунків. Тому ділки просто закуповують ключі до новинок чи популярних тайтлів у країнах пострадянського простору, а потім через ботів посилають їх своїм клієнтам.

Таким чином, формально режиму санкцій та припинення роботи дотримується, але гравці з країни-агресора можуть, хай і не без головного болю, отримувати доступ до головного маркетплейсу ПК-ігор, зокрема до останніх новинок.

Цю прогалину можна усунути вже найближчим часом, причому руками самих російських чиновників. Наприкінці лютого Роскомнагляд вніс спільноти Steam до списку заборонених сайтів. Останні є чимось середнім між форумом і соціальною мережею, де можуть обговорюватися різні теми, у тому числі не пов'язані з відеоігровою тематикою. Чиновники одразу поспішили запевнити, що блокувати маркетплейс на своїй території не збираються. Проте Valve явно не підкорятиметься цензурним законам РФ, а влада останньої намагається максимально зачистити свій інфопростір від будь-яких непідконтрольних майданчиків для обговорень.

Тобто виходить, що російські геймери таврують відеоігри на майданчику, де офіційно не можуть купувати ігри. Причому ця можливість може зникнути того ж дня, коли Москва захоче остаточно піти шляхом КНР і заблокувати будь-які західні соцмережі та платформи.

У Steam створили добірку ігор з "поганими" росіянами.  Хто туди потрапив і чому це іронічно
Джерело: Steam

Список добрих ігор?

Українські геймери на появу такого куратора у Steam відреагували з гумором: мовляв, дякую за рекомендацію – обов'язково щось купимо. Однак слід враховувати, що список не містить проектів, які б відверто глузували з РФ, її громадян чи культури. Переважна частина ігор взагалі не стосується держави-окупанта.

“Розстрільний список” (саме таке формулювання використовували укладачі) відштовхувався від трьох критеріїв. По-перше, розробники офіційно підтримали Україну та відправили частину своїх доходів для допомоги їй. Саме так у список потрапили “пісочниця” про виживання в космосі Space Engineers від чеської студії Keen Software House, атмосферний хорор Dagon за мотивами творів Говарда Лавкрафта від польської студії Bit Golem, військовий жах Zero Losses від української інді-команди Marevo Collec слов'янської міфології Thea: The Awakening від польської MuHa Games та містобудівний симулятор Workers & Resources: Soviet Republic від словацької 3D Division.

Цей список має бути на порядок довшим, адже у перші місяці після повномасштабного вторгнення більшість студій та видавців із ЄС та США підтримували Україну на рівні заяв чи виділення коштів. За цією логікою виходить, що російським геймерам взагалі краще не грати у проекти західного виробництва.

Окремо іронічною стала претензія до української компанії Frogwares за акцію із написом на снаряді серед випадкових спонсорів. Виходить, що підтримувати свою армію, яка відбиває повномасштабне вторгнення, — це русофобія.

У русофобії звинуватили навіть російські відеоігри. Так, пригодницьке інді Torn Away нібито неправильно зображує дітей за часів Другої світової. А ностальгічну адвенчуру Sanya про дитинство в типовому місті “постсовка” просто тому, що її творці відкрито дотримуються опозиційних поглядів.

По-друге, розробники припинили доступ до своїх продуктів на території РФ чи Білорусі, а також відключили російську локалізацію. Саме так у список потрапили The Suicide Squad від Rocksteady та Mortal Kombat 1 від Netherrealm Studios. З останньої трапилася максимально комічна історія: російські геймери, які купили файтинг за допомогою сірих схем, активно скаржилися, що можуть пограти лише поодиноку кампанію. Справа в тому, що видавець WB Games відключив мультиплеєр та пов'язані функції, про що і було оголошено заздалегідь.

З цієї причини до списку потрапив STALKER 2. Після початку повномасштабного вторгнення GSC Games скасували російську локалізацію, що викликало просто колосальне обурення російського геймерського співтовариства. Минулого року вибухнув скандал: російські хакери оголосили, що захопили пов'язані з грою файли, які погрожували викласти, якщо студія не поверне локалізацію і не вибачиться перед фанатами з РФ. Команда Григоровича відмовилася, і єдине, чого досягли шантажисти, – підштовхнули попереднє замовлення шутера в Україні та за її межами.

Опинився у списку і симулятор далекобійника Euro Truck Simulator 2: його автори відмовилися від тематичного DLC про РФ, натомість зробили тематичне доповнення про Україну, прибутки від якого направили на допомогу потерпілим від війни. Також інтерактивна адаптація популярного настільного варгейма Root (його автори заблокували доступ із РФ та Білорусі) та кооперативного бойовика Warframe (відключено реєстрацію та мікротранзакції).

У Steam створили добірку ігор з "поганими" росіянами.  Хто туди потрапив і чому це іронічно
Джерело: Steam

Третя причина – сам зміст гри. Очікувано до списку потрапили дві частини перезапуску Call of Duty: Modern Warfare. Їхній сюжет містив алюзії на військові злочини армії РФ під час кампанії в Сирії, що викликало справжню лавину обурення у суспільстві держави-агресора. Не менш очікуваною стала й присутність трилогії Metro 2033: автор літературного першоджерела Дмитро Глуховський дотримується опозиційних поглядів, а сюжет самих ігор містить чимало глузувань на офіційну кремлівську пропаганду. Наприклад, в останній частині з'ясовується, що мешканцям московської підземки з метою збереження влади брехали про окупацію НАТО. Коротку місію з державним бункером, де проживають канібали, взагалі вважатимуться дуже тонкою метафорою на сучасну верхівку РФ. Зрештою гра підтримувала досягнення “Ленінопада”, яке видавалося за відстріл голови монумента вождя більшовиків.

Не обійшлося без стратегії Company of Heroes 2, чия сюжетна кампанія розповідала про події Східного фронту Другої світової без характерного для радянської чи сучасної російської пропаганди героїчного флеру. Це знову ж таки обернулося скандалом і збором підписів на підтримку заборони на розробку Relic на території РФ.

У Steam створили добірку ігор з "поганими" росіянами.  Хто туди потрапив і чому це іронічно
Джерело: THQ Nordic

Що зі списку варте уваги

Список містить маловідомі широкому загалу проекти. The Last Train Home – тактика в реальному часі, заснована на неймовірному, але цілком реальному історичному епізоді Громадянської війни Російської імперії. Бійці Чехословацького корпусу, попри бажання більшовиків, вирушають у довгий похід майже через усю територію “Неосяжної” з метою нарешті повернутися додому. Гра отримала дуже позитивні відгуки (рейтинг схвалення 86%) та була відзначена за свою цікаву історію та глибокий геймплей.

The Traumaturge – сюжетна рольова гра з покроковими боями у жанрі історичного фентезі (поєднує реальний історичний сеттинг із надприродними елементами). Події розгортаються у Варшаві на початку ХХ століття, що очевидно і спричинило незадоволення куратора “русофобських ігор”, адже нагадує про ставлення поляків до факту окупації своєї країни. Гра вийшла нещодавно, проте вже має майже 80% схвалення за 1000 відгуків.

Hollow Home – наративна рольова гра про підлітка, який опиняється в обложеному місті під час повномасштабного вторгнення РФ. Має вийти наступного року, але вже була звинувачена у русофобії.

Indika – психологічна адвенчура про ченця, яка вирушає у подорож і отримує допомогу від самого диявола в альтернативній Російській імперії ХІХ століття. Проект має вийти у травні цього року. Розробляється розташованою у Казахстані студією Odd Meter.

Читайте також

Previous post 29 березня — яке церковне свято, що зробити, щоб зміцнити зв’язок двох сердець
Next post Війна в Україні: 780 окупантів знищили ЗСУ за добу – новини LB.ua