Гутерріш готовий допомагати припинити “безглуздий конфлікт” між Росією та Україною – заступником генсека ООН

Про це 13 січня на засіданні Ради безпеки ООН щодо України, яке в YouTube транслювало “Суспільне”, заявила заступник генерального секретаря ООН Розмарі Дікарло.

“Поки немає ознак того, що цей конфлікт добігає кінця. Питання вирішиться у військовий спосіб і зараз не схоже на те, що розпочинатиметься діалог, – сказала заступник генсека ООН. – Але будь-яка війна в якийсь момент закінчується. Ми не можемо дозволити, щоб ця війна тривала”.

За словами Дікарло, Гутерріш “готовий допомагати сторонам припинити цей безглуздий конфлікт на основі Статуту ООН та міжнародного права”.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомляв наприкінці грудня 2022 року, що глобальний саміт світу українська влада хоче провести під егідою ООН до кінця лютого 2023 року.

В Україні вітали б активну участь у саміті генсека ООН Гутерріша, оскільки “він зарекомендував себе як ефективний посередник та ефективний переговорник, а головне – як принципова та чесна людина”, наголосив Кулеба.

контекст:

15 листопада на саміті G20 президент України Володимир Зеленський представив українську формулу світу, яка включає 10 пунктів. Вона передбачає координацію міжнародних зусиль щодо встановлення ядерної, енергетичної та продовольчої безпеки. Одним із головних положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Зеленський заявив 18 грудня, що Україна вже готує цієї зими спеціальний “саміт для миру”. “Українська формула світу – це 10 чітких пунктів, здатних створити нову архітектуру безпеки – глобально важливу. Те, що поверне свободу всій нашій українській землі”, – наголосив президент.

На прес-конференції за підсумками зустрічі із президентом США Джо Байденом у Вашингтоні 21 грудня Зеленський висловив думку, що справедливого миру для України у несправедливій війні, розв’язаній Росією, не існує. У свою чергу Байден зазначив, що умови справедливого для України світу формуватимуться на полі бою.

Глобальний саміт світу, ініційований Україною, заплановано на 24 лютого 2023 року у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку (США), повідомив 12 січня посол України у Туреччині Василь Боднар.

Previous post “Шахтар” розгромно програв вирішальний матч Ліги чемпіонів та вилетів до Ліги Європи
Next post Україна отримає британські танки Challenger 2 – міністр оборони Бен Воллес