Вбитого російськими окупантами письменника Вакуленка посмертно нагороджено спеціальною премією Prix Voltaire Special Award

“Вакуленко є символом жахливої ​​культурної руйнації, вчиненої російською армією в Україні. Пам’ятаємо про нього і вшановуємо історію та вірші, які він залишив нам перед тим, як його передчасно забрали”, прокоментувала вручення премії голова Комітету зі свободи друку Крістенн Ейнарсон,

За словами віце-президента Міжнародної асоціації видавців Гванці Джобави, замовчування культурного самовираження є одним із інструментів репресивних режимів.

“Ми повинні протистояти їх залякуванню та відзначати відважних авторів та видавців, які допомагають нам відчути та зрозуміти різноманітність наших культур”, наголосила вона.

Про нагородження Вакуленка також написала у Facebook письменниця та громадський діяч Вікторія Амеліна.

“Ця нагорода унікальна, значуща та зворушлива, тому що жоден із сотень інших українських письменників, які, як і Вакуленко, були вбиті в українській історії, ніколи не отримував такої міжнародної нагороди посмертно”, написала вона.



контекст:

Український дитячий письменник та волонтер, лауреат низки літературних премій Володимир Вакуленко зник наприкінці березня 2023 року в Ізюмі – його з дому забрали двоє невстановлених осіб, які приїхали на автомобілі з літерою Z, повідомила 10 квітня його колишня дружина Ірина Новицька.

Про те, що Вакуленка було вбито під час окупації Ізюмського району російськими військами, Новицька повідомила 28 листопада. Його тіло знайшли у масовому похованні в Ізюмі, підтвердила ДНК-експертиза.

Начальник облуправління Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов повідомив, що Вакуленка було вбито з вогнепальної зброї: тіло знайдено дві кулі від пістолета Макарова.

У Вакуленка залишилися син та батьки.

Премія Prix Voltaire щорічно відзначає визначні досягнення видавців по всьому світу у боротьбі за свободу слова. Лауреатом премії у 2023 році став іракський видавець Мазен Латіф Алі.

Previous post Vodafone купує інтернет-провайдера “ФРІНЕТ” | podrobnosti.ua
Next post Нідерланди можуть відправити F-16 в Україну після навчання пілотів, − Bloomberg