Україна та МВФ розраховують завершити переговори про нову кредитну програму найближчими днями – заява Фонду

З 8 по 15 березня у Варшаві (Польща) місія МВФ провела переговори з українською владою. У релізі Фонду йдеться, що в обговореннях є прогрес.

“Обговорення між персоналом МВФ і владою України були продуктивними, і було досягнуто дуже гарного прогресу у відповідності набору заходів, які могли б лежати в основі програми, яку підтримує Фонд”, – заявив Степанян.

Національний банк України (НБУ) хоче досягти угоди з місією Фонду та розпочати її розгляд на засіданні ради директорів МВФ протягом березня, повідомляла прес-служба Нацбанку 8 березня. Регулятор сподівається, що нова програма співпраці з МВФ буде чітко структурована на два етапи – військовий та післявоєнний – і триватиме чотири роки.

За даними прес-служби НБУ, в основу загальної концепції програми закладено продовження курсу України на євроінтеграцію, зокрема, приведення національного законодавства України до стандартів та норм ЄС. Також зобов’язання України стосуватимуться монетарної, бюджетної, податкової політики, забезпечення цінової та фінансової стабільності та ефективного функціонування внутрішнього боргового ринку, додали у Нацбанку.

контекст:

Українська влада заявляла, що цього року країна зіткнеться з дефіцитом бюджету $38 млрд. Як пояснював прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, щоб профінансувати бюджет України, $10 млрд нададуть США, €18 млрд протягом року виділить ЄС. Крім того, Україна очікує на узгодження програми кредитування МВФ.

17 лютого в Україні завершилася робота місії Міжнародного валютного фонду, яка оцінювала ситуацію у країні. За її підсумками Україна та МВФ домовилися на рівні персоналу про перегляд моніторингової програми, повідомили у Фонді. 20 лютого Крісталіна Георгієва прибула з візитом до Києва та зустрілася з президентом України Володимиром Зеленським та Шмигалем. Прем’єр за підсумками зустрічі заявив, що уряд країни розраховує на старт програми МВФ обсягом $15 млрд.

21 лютого директор-розпорядник Фонду заявила, що МВФ готовий надати значну економічну підтримку Україні.

Previous post Африка підтримує участь російських та білоруських спортсменів у літніх Олімпійських іграх 2024 року – новини на УНН
Next post Меню для армії. «Схеми» дістали усі таємні контракти на харчування військових