Кризовий тайм-аут: поради психолога, як у війну не відкладати життя на потім – новини на УНН

КИЇВ. 2 травня. УНН. Під час війни значна частина українців поставила на паузу своє життя та бачить майбутнє вже після війни. Але перебування в стані відкладеного життя виснажує нервову систему. Як впоратися з цим і жити сьогоднішнім днем, УНН розповіла психолог і кандидат соціологічних наук Юлія Медвєдєва.

Цитата

«Пропоную цей стан називати кризовим тайм-аутом. Адже на відміну від синдрому відкладеного життя, обставини, у які силою були занурені мільйони українців, стали раптовими. Багато хто вів жвавий спосіб життя та не мав планів сповільнюватися. А тут – ракети, російська навала та повна психологічна безпорадність. Нашій психіці потрібен час на адаптацію та пристосування до нової реальності», – зазначає психолог.

Деталі

За її словами, стрес спочатку деморалізує та знерухомлює, але згодом системи організму адаптуються до середовища і прагнуть повернутися до звичного ритму. У більшості випадків людина без сторонньої допомоги здатна подолати кризу і почати відбудовувати своє життя.

Щоб почати жити сьогоднішнім днем, попри труднощі в країні, Юлія Медвєдєва радить для початку визнати цю проблему.

«Вам потрібно трансформувати своє его в помічника. Так, ви відклали життя. Можливо, були боягузом чи жили за батьківськими установками. Тепер треба визнати свої минулі проблеми та почати виправляти помилки», – каже фахівець.

Далі психолог радить перетворити мрії в плани, діяти вже зараз і не чекати на вдалий момент. Варто до своїх мрій додати дедлайнів, адже саме визначеність терміну реалізації перетворює їх в мету.

Окрім того, важливо знайти однодумців. «Якщо вам складно дотримуватися дисципліни чи доводити справу до кінця – шукайте підтримку. Під час війни багато хто зрозумів, що саме люди є найціннішим ресурсом. Гуртуйтеся, товаришуйте, мрійте та сягайте зірок разом», – зазначає психолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Бий, біжи, замри”: психолог розповіла, як дорослі реагують на війну та як зберігати спокій під час бойових дій

Previous post У Білорусі залишаються до восьми російських «Іскандерів» – Генштаб ЗСУ
Next post У Генштабі повідомили про кількість “Іскандерів” та літаків в білорусі для завдання ракетних ударів по Україні – новини на УНН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *