“Кракен” атакує? У чому особливість нового варіанта коронавірусу, розповіла інфекціоніст Ольга Голубовська – новини на УНН

КИЇВ. 13 січня. УНН. “Кракен” це підваріант відомого штаму коронарусської інфекції Омікрон. У чому його особливість УНН поговорив із головним інфекціоністом України, заслуженим лікарем, професором Ольгою Голубовською.

Цитата

“Кракен” — це новий подвариант всім відомого варіанта Омікрон, який сьогодні характеризується такими особливостями: він швидше, ніж інші подварианты, витісняє попередні варіанти вірусу (буквально кілька тижнів у США вже 4% залишилося інших варіантів); “Кракен” вислизає ще більше від імунного захисту людини, як природного, так і штучного, тобто ризику зараження піддаються люди і перехворіли, і вакциновані. Але поки немає даних про те, що він викликає більш важкі форми захворювання. Він під пильною увагою у світі, але до нього пильна увага виключно через ті особливості, про які я сказала зараз”, – розповіла Голубовська.

Чи є він в Україні? На жаль, за словами інфекціоніста, відповісти на це питання зараз неможливо – адже в Україні не поширене секвенування геному вірусу, необхідне для визначення штаму. Є ще один аспект – більшість хворих або лікуються вдома під наглядом лікаря, або вдаються до самолікування.

Додамо

“Зараз, як ми бачимо, в основному хворі з коронавірусною інфекцією – левова частка цих пацієнтів – вони амбулаторні, а ще така ж левова частка, я думаю, яка просто не звертається за офіційно за медичною допомогою, тому вислизають від реєстрації. Ось і все А раніше, коли було більше стаціонарних пацієнтів, і ми тестували, то і Дельту знайшли, і Омікрон перші… Але це було стаціонарно, і ми бачили, що викликало настороженість, а тому відправляли в лабораторію… А зараз? Я думаю, що вони рано чи пізно з’являться – наша лабораторія теж бере участь у цих дослідженнях”, – пояснила лікар.

Детальніше читайте в ексклюзивному інтерв’ю УНН: Голубовська: COVID незабаром стане звичайним сезонним захворюванням, якщо не з’явиться штам, що становить небезпеку

Previous post Заарештовано російські активи компанії Linde на 35 млрд рублів
Next post Netflix продовжив серіал “Венздей” Тіма Бертона на другий сезон