Полювання на Patriot. Чому Росія посилила ракетні обстріли – новини України, Політика

Вдень 29 травня Росія випустила Україною 11 крилатих і балістичних ракет. За шість годин до цього, вночі – до 40 ракет Х-101/Х-555 та 35 дронів Shahed-136. Один із нічних ударів здійснили по військовому об’єкту на Хмельниччині, з ладу вийшли п’ять літальних апаратів.

Напередодні – 28 травня – Україну атакували десятками “шахедів”.

“Це терор. Росіяни розуміють, що рано чи пізно великий контрнаступ буде і хочуть максимально залякати українське населення”, – каже ЛІГА.net військовий експерт та офіцер Армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін.

Які ще цілі переслідують масовані ракетні обстріли з боку росіян і чого слід очікувати далі – коротко ЛІГА.net.

ЩО ТРАПИЛОСЯ. Вночі 29 травня російські окупанти випустили Україною до 40 ракет Х-101/Х-555 і 35 дронів-камікадзе Shahed-136.

Наслідки ракетного обстрілу Києва 29 травня 2023 (Фото: EPA)

Над Києвом сили протиповітряної оборони збили понад 40 повітряних цілей, уламки яких впали у кількох районах столиці.

Уламки збитого над Одесою “шахеда” впали на портову інфраструктуру. У Хмельницькій області, як повідомили в обласній військовій адміністрації, один із ударів припав по військовому об’єкту – виникли пожежі на складах, виведено з ладу п’ять літальних апаратів.

Вдень 29 травня Росія знову атакувала Київ – але тепер уже є балістикою.

Усі цілі збила протиповітряна оборона.

“Загалом випущено 11 ракет: “Іскандер-М” та “Іскандер-К” з північного напрямку, – повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. – Силами та засобами протиповітряної оборони всі цілі знищені”.

Внаслідок удару по Харківщині, у селищі Ковшарівка пошкоджено будівлю гуртожитку, два приватні будинки та газопровід. Серед постраждалих – троє літніх жінок, одна вагітна та двоє дітей.

Іскандер (Фото: Wikipedia)

На Дніпропетровщині у Покровській громаді через атаку росіян постраждали 10 людей, серед яких дитина. Одна жінка загинула.

Читайте також: Розбір | Зняти прапор над Кримом. Як і до чого готують Гвардію наступу

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО. Україна дуже серйозно готується не просто до короткострокового наступу, а до планомірного вибивання ворога з усієї території України та відновлення кордонів 1991 року, каже ЛІГА.net військовий експерт, офіцер запасу ЗСУ Андрій Крамаров.

Наразі росіяни намагаються за будь-яку ціну збити наступальний потенціал України шляхом ракетного терору, пояснює він.

“Вони намагаються знайти місце розташування новітньої техніки та запасу боєкомплекту до неї. Тому вони б’ють по військових об’єктах, по різному типу складських приміщеннях”, – каже він.

Спробою виснажити запаси ППО та послабити сили оборони України перед контрнаступом пояснює ракетний обстріл і Левін: “Щоб Україна витрачала свої ракети ППО. Щоб зупинити український наступ. Росіяни намагатимуться максимально задіяти свою авіацію. Вони масовано завдають ударів, щоб виснажити українські запаси”.

Наслідки ракетного обстрілу Києва 29 травня 2023 (Фото: EPA)

Враховуючи це, повідомлення про попадання по військовому летовищу від військової адміністрації Хмельниччини Крамаров називає “досить безглуздим”. За його словами, росіянам чудово відомо, що там лише один аеродром – і які саме типи літаків на ньому базуються. Розповідати ворогові, яку шкоду він міг завдати, незважаючи на дуже високу ефективність роботи українського ППО, було недоречно.

У Повітряних силах України визнають, що аеродром на Хмельниччині постраждав внаслідок удару росіян. Однак досить швидко техніку відновлять, запевнив ЛІГА.net спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

ЩО ДАЛІ. Для росіян важливо не просто послабити українську ППО, а принципово знищити комплекс Patriot, який став потужним посиленням обороноздатності України. Вони не залишать спроби вразити його.

“Для росіян принципово показати, що їхні балістичні та аеробалістичні ракети все ж таки здатні подолати таку загороду. На щастя, система Patriot виграє у них просто всуху”, – говорить Крамаров.

З цілевказівкою у росіян все дуже погано, вони знищують цивільні об’єкти, коли намагаються вдарити по військових цілях, додає Левін. Удар по клініці у Дніпрі – один із прикладів такого злочину окупантів.

Немає підстав говорити, що масовані ракетні обстріли припиняться найближчим часом, вважає Крамаров. Росіяни, за його словами, змогли не просто накопичити певний запас крилатих, балістичних, аеробалістичних ракет, а й налагодити їхнє виробництво. “Думаю, ще сім днів у такому темпі вони можуть продовжувати”, – каже він.

Наслідки ракетного обстрілу Києва 29 травня 2023 (Фото: EPA)

Посилення терору призведе до збільшення підтримки західних партнерів. “Є дуже закономірна тенденція: чим більше вони б’ють українськими містами, інфраструктурою та цивільними, тим більше Україна отримує коштів ППО, гумдопомоги та ресурсів на відновлення енергетичної інфраструктури”, – каже Левін.

На останній зустрічі “Рамштайн” партнери бачили ключове завдання посилення української ППО, нагадує Крамаров. Тому посилення ракетного терору може прискорити здобуття Україною необхідного озброєння.

“Крім прикордонних та прифронтових міст, потрібно захистити і аеродроми, і місця зберігання сучасної західної зброї та боєприпасів, – пояснює Крамаров. – В Україні має бути накопичений потужний боєзапас, щоб ми мали змогу ефективно вести наступальні дії”.

Читайте також: Інтерв’ю | Екс-пілот ВПС США Адам Кінзінгер: F-16 стануть геймченджером Вселяють страх Божий у росіян

Євгенія Мазур

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Пенсії, тарифи на світло та воду: що зміниться в Україні з 1 червня
Next post Верховна Рада підтримала приєднання України до Банку розвитку Ради Європи.