“145 грн – це занижена сума” – економіст оцінив вартість послуг харчування у закупівлях Міноборони – новини на УНН

КИЇВ. 25 січня. УНН. 145 гривень 80 копійок – саме стільки коштів закладено у договорах Міноборони на добове харчування одного бійця. Крім самих продуктів, у цю суму також входить зберігання продуктів, їх доставка та, у деяких випадках, приготування. За підрахунками економіста Андрія Новака, з огляду на показники інфляції, ця ціна є низькою. УНН.

Цитата

“Хто закидає про 145 гривень – спробуйте ви в житті прогодуватись навіть за 200 грн на добу, приготовленою вже їжею тричі на день. Ви це не зробите, тому що є поняття собівартості, плюс це вже виготовлені продукти. Тобто їх готують кухарі, це витрати електроенергії. Тож добова норма на харчування 145 грн – це дуже занижена сума.

Її можна пояснити лише тим, що враховуються дуже великі обсяги та виконавці, які надають цю послугу харчування, вони саме за рахунок великого обсягу готові за мінімальної маржі надавати ці послуги”, – повідомив він.

Новак зазначив, що нинішня інфляція, яка досягла 26,6%, насправді в рази вища, якщо говорити саме про продукти харчування.

“Реальна інфляція вища за офіційну, тому що офіційна вважається за цінами на 335 номенклатур товарів та послуг, на деякі з яких ціна не змінилася або навіть зменшилася. Наприклад, послуги няні чи прибирання – вони у сьогоднішніх умовах зменшилися у вартості. Також є технічні товари, на які ціни не змінюються. Тому офіційний показник інфляції відображає лише загальну картину на ці товари та послуги, а реально ми у своєму житті користуємося набагато меншою їх кількістю, – близько 150.

Якщо ж порахувати інфляцію за цими 150 позиціями, то показник буде значно вищим. Наприклад, беремо вибірку тільки з продуктів харчування і бачимо, що за фактом ціна на них дуже зросла.

Тому якщо говорити саме про вартість харчування солдата на день, то треба враховувати саме цю інфляцію, яка становитиме під 45%”, – пояснив економіст.

Раніше

Екс-заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов пояснив, що “золоті яйця”, котрі так обурили журналістів, були лише технічною помилкою, яку вже виправляли до Міноборони, а тому й тягнули із підписанням документів.

А ціна на інші продукти харчування для військових, які були зазначені в опублікованих журналістами документах, є обґрунтованою, тому що в неї вкладаються також послуги зберігання, приготування та логістики. Більше того, вона фіксується один раз на рік, тому, незважаючи на будь-які зовнішні фактори, вартість послуги не змінюється.

Previous post Росіяни вербують білорусів, щоб відправити їх для роботи на ЗАЕС — tsn.ua
Next post Папа Франциск зустрівся з Єпіфанієм та представниками інших українських церков – новини на УНН