Рада ухвалила законопроект №4142, проти якого виступали антивакцинатори – новини України, Здоров’я

Верховна Рада на пленарному засіданні у вівторок ухвалила 228 голосами “за” законопроект №4142 про систему громадського здоров’я, проти якого активно виступали супротивники вакцинації.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Закон мав запровадити презумпцію згоди на вакцинацію та на законодавчому рівні прописати обов’язковість щеплень від 11 хвороб замість нинішніх десяти (додавалася пневмококова інфекція).

Противники вакцинації проводили акції протесту через цей законопроект, а на сайті президента України було зареєстровано півтора десятки петицій проти його ухвалення, одна з яких навіть набрала потрібну кількість голосів – 25 тисяч.

Через протести статтю закону про профілактичні щеплення урізали в одну пропозицію: “Профілактичні щеплення з метою запобігання захворюванням на інфекційні хвороби проводяться відповідно до календаря профілактичних щеплень, який затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я”.

Попри це міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко законом задоволений.

“Шість років дискусій, обговорень, критики, неприйняття, маніпуляцій, проплачених акцій і, нарешті, маємо ухвалений закон”, – йдеться у Facebook міністра.

Він заявив, що законопроект наближає Україну до європейських стандартів, а також регулює розподіл функцій ліквідованої вісім років тому санітарно-епідеміологічної служби.

“Закон “Про систему громадського здоров’я” – це лише перший крок, за яким слідуватимуть десятки підзаконних актів, інструкцій, алгоритмів, навчання та практичного впровадження. Однак без його ухвалення як базового закону, який визначає основні засади розвитку системи громадського здоров’я в Україні, ми були приречені й надалі брати здоров’я у борг у майбутніх поколінь. Але з сьогоднішнього дня все зовсім інакше”, – написав Ляшко.

Головний санітарний лікар Ігор Кузін також подякував Верховній Раді.

“Фактично, це революційне рішення. Діюча система охорони здоров’я, не секрет, не ідеальна, хоча, на моє переконання, надзвичайно стійка, що довела повномасштабна війна. Водночас норми законопроекту дозволять інтегрувати нашу систему охорони здоров’я до європейської мережі в найкращих її проявах” , – Написав він у Facebook.

“Навколо цього законопроекту існувало багато міфів та упереджень. Зокрема, щодо примусової вакцинації, позбавлення майна тих, хто не вакцинується, доступу до персональних даних, кримінальної відповідальності за відмову проходити медичні огляди. Усі ці “факти” не мають під собою жодного правдивого твердження , а використовувалися лише противниками законопроекту для того, щоб його не ухвалили”, – додав головний санлікар.

Читайте також: Протоколи берлінських мудреців. Як українські антивакцинатори поєднуються з німецькими

Андрій Водяний

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Готівкові курси валют у банках 16 січня. Євро подорожчав, долар майже не змінився.
Next post Мороз на Водохреще: синоптики оновили прогноз погоди для України