Яка функція пригожину в Росії та про що свідчить його конфлікт із герасимовим – розповів політолог – новини на УНН

КИЇВ. 19 січня. УНН. Глава ЧВК “Вагнер” євгеній пригожин і далі користується прихильністю російського диктатора володимира Путіна, адже якби це було не так, він би не міг відкрито критикувати генштаб Росії. А його конфлікт із главою російського генштабу валерієм герасимовим – це війна за фінансові ресурси та владу. Про це у коментарі УНН розповів політолог Максим Ялі.

Цитата

«Якби у пригожина з путіним був конфлікт, він би зник із інформаційного простору Росії. Поки що ми бачимо, що його розкручують і загалом, і щодо Соледара зокрема. Те, що там є внутрішня боротьба, з генштабом і з герасимовим, це безперечно. Але нещодавнє відео вагнерівців, де вони називали Герасимова не дуже добрими словами, свідчить про прихильність путіна до пригожину. Бо якби його воля, вагнер не дозволяв би собі такі кампанії у бік голови генштабу. А так вони порушують законодавство, там ціла низка статей, починаючи від дискредитації армії. Це злочинці, які мають бути заарештовані та засуджені. Але вони фронтмени, і пригожин все сходить з рук. Звичайно, зараз, після призначення Герасімова головою “спецоперації”, пригожина поменшало в інформаційному полі. Тому що зараз герасимову потрібна підтримка. Але я не побачив, щоб на їхніх телеканалах біля прокремлівських спікерів розпочалася риторика проти пригожину. Більше уваги герасимову – так. Менше уваги пригожину – можливо, тому що він стрімко почав набирати обертів. Але ніхто його не знищує в інформаційному просторі», – вважає Ялі.

Подробиці

Як зазначив експерт, у політиці путіна у кожного “гравця” є своя функція. Функція пригожина у тому, щоб давати сигнал Заходу, що у місце “поміркованого” путина може прийти людина з радикальнішими поглядами світ.

«Зазвичай політика путіна будується таким чином, що кожен гравець – це така собі башта кремля, де у кожного своя функція, у когось – радикальніша, у когось – ліберальніша. А путін – арбітр. Конкретно функція пригожину – демонструвати Заходу сигнал, що замість путіна можуть прийти й такі особи, як пригожин із кадировим, тому треба домовлятися із путіним», – зазначив Ялі.

Щодо конфлікту між “вагнером” та генштабом, то політолог зазначив, що він базується на війні за ресурси, зокрема, фінансові. Адже на війну зараз витрачають чималі кошти, бо росія намагається перемогти за всяку ціну. Крім того, пригожина цікавить влада та політичне майбутнє.

На запитання, чи можуть пригожин та кадиров “підсидіти” путіна, експерт вважає, що ні.

«Якраз через те, що вони контрольовані, вони мають таку довіру путіна. З іншого боку, вони можуть об’єднати суспільство, навіть “глибинний” народ. Саме тому їх і використовують, бо путін вважає їх безпечними», – розповів політолог.

Саме існування чвк “вагнер” також є вигідним для путіна, навіть при тому, що найманці ще більше дискредитують росію на світовій арені. Вони виконують одразу дві функції. Перша – це гарматне м’ясо, яке вкрай необхідне в тому способі ведення війни, який вибрала росія. А друга – це успішний проект утилізації злочинців, які зараз активно долучають до лав чвк, каже експерт.

Нагадаємо

Політолог розповів, навіщо путіну ЧВК “Вагнер” і як рішення визнати їх терористичною організацією вплине на росію.

Previous post Парламент Нідерландів підтримав постачання ППО Patriot Україні – новини на УНН
Next post Зеленський прокоментував можливість проведення мирних переговорів з Путіним