Японський космічний модуль SLIM зміг прокинутися після другої ночі на Місяці – фото | новини України

Під час ночі температура впала до -170 градусів.

Ярослав Жахалов

Ярослав Жахалов

редактор новин та оглядів LIGA.Tech

Японський космічний модуль SLIM зміг прокинутися після другої ночі на Місяці.
Фото: JAXA

Японський місячний модуль SLIM успішно пережив другу ніч на поверхні супутника Землі, що тривала два земні тижні. Про це повідомило Агентство аерокосмічних досліджень Японії (JAXA) у себе в X (Twitter).

Вночі температура впала до -170 градусів за Цельсієм. Проте з настанням дня на Місяці земним операторам вдалося встановити зв'язок із модулем та отримати свіже фото місячної поверхні. Деякі датчики температури та невикористані батареї вийшли з ладу, проте більшість інструментів, що пережили першу ніч, продовжують працювати і після другої.

Модуль SLIM здійснив успішну посадку на Місяці 19 січня 2024, ставши першим японським апаратом, що досяг поверхні супутника Землі і не пошкодився при цьому. Однією з його особливостей є вдосконалена навігаційна система, завдяки якій він зміг сісти всього за сто метрів від розрахованого місця посадки, що є високою точністю порівняно з попередніми апаратами.

Однак посадка не була ідеальною, оскільки модуль перекинувся вгору тремтінням, що призвело до обмеження освітлення його сонячних панелей. Це ускладнило зв'язок із апаратом протягом перших 10 днів після посадки, поки Сонце не досягло панелей і не змогло їх зарядити.

Читайте також

Previous post Відбулося екстрене засідання Ради Україна-НАТО – новини на LB.ua
Next post Весняна алергія: причини, симптоми та профілактика